Detox je badkamerkastjes

It’s time… time to detox your bathroom!

Misschien wil je graag beginnen met natuurlijke producten, maar heb je geen idee of de producten die je nu in je badkamer hebt staan , wel natuurlijk zijn. Er zijn namelijk onwijs veel merken die claimen 100% natuurlijk te zijn, of biologisch. Helaas zegt dat niet veel meer, het woord ‘natuurlijk’ is geen beschermd woord en mag door iedereen gebruikt worden. Dus wanneer een fabrikant maar een enkel natuurlijk ingrediënt in de producten verwerkt, krijgt het al snel te stempel ‘natuurlijk’, want dat is nu eenmaal super hip om te doen. Ook biologisch kan misleidend zijn, als er een paar biologische ingrediënten in een product zitten, mag het ook al zo genoemd worden. Maar dat betekend dan niet dat er geen schadelijke ingrediënten inzitten zoals Phenoxyethanol. Zoals je misschien wel door hebt is deze industrie enorm misleidend. Tijd om het eigen hef in handen te nemen !

Ik heb een lijst gemaakt van ingrediënten die je het liefst niet in je verzorging hebt:

– Nanodeeltjes: Dit zijn minuscule deeltjes (1 nanometer = 1 miljoenste millimeter) wat in (huid)verzorging wordt verwerkt. De deeltjes zijn zo klein dat dit direct in de huid trekt en in je bloedbaan komt. Nanodeeltjes lenen zich voor bijvoorbeeld kleurstoffen en conservering. Het wordt niet op elke verpakking vermeld, maar bijvoorbeeld titanium-oxide bevat nanodeeltjes en wordt vrijwel in alle zonnebrandcrèmes of in dagcrèmes met SPF gebruikt. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat dit schadelijk is voor het lichaam. Maar de nanodeeltjes zijn wel getest op muizen. De muizen ontwikkelde ontstekingen, DNA-schade en helaas zelfs kanker. Er zijn veel bekende grote merken (ja,  zelfs dat ene merk dat bij de apotheek wordt verkocht) die nanodeeltjes bevatten.

– Propylene Glycol: Zit in zo’n beetje elke vorm van verzorging, van billendoekjes tot scheerschuim, shampoo en huidreiniging. Werkt enorm uitdrogend, irriterend en verslechterd de huidconditie. Tijdens onderzoeken bleek dat dit ingrediënt Mutageen is (zorgt voor DNA schade). Dit ingrediënt kan serieuze klachten veroorzaken en heeft invloed op het hele endocriene systeem, maar ook de lever, hersenen, bloed en metabolisme.

– Mineraalolie: Ook wel ; petrolatum, petroleum, paraffinum liquidum, vaseline, paraffine. Sluit de huid volledig af, waardoor de vochtregulatie van de huid niet meer z’n werk kan doen. Ook krijgt de huid geen zuurstof meer en kan de afvalstoffen niet kwijt. Op den duur zorgt dit voor huidproblemen. Vaak zijn minerale oliën vervuild met polycyclic aromatic hydrocarbons, wat weer in verband gebracht wordt met borstkanker. Dit ingrediënt staat dit op de lijst van de European Union’s Dangerous Substances Directive als eventueel carcinogeen. Let op: Petrolatum is een Xeno oestrogeen, lees hier meer over bij Parabenen.

– PEG’s: Ook wel ‘polyethyleen glycol’. Op de ingrediëntenlijst staat PEG + een nummer. Hoe hoger het nummer is, hoe schadelijker de PEG is. Niet alle PEG’s zijn schadelijk, maar bij de verwerking met een natuurlijke olie kan er 1.4 Dioxaan ontstaan. Deze stof wordt in verband gebracht met kanker. Ongeveer de helft van de producten met PEG bevatten 1,4 Dioxaan. Je kunt helaas niet op de verpakking terugvinden of dit is ontstaan.

– Siliconen: Ook wel cyclomethicone, dimethicone, en simethicone genoemd. Sluit de huid af en daardoor kan de huid zijn afvalstoffen niet kwijt, krijgt geen zuurstof meer en naar mate van tijd verslechterd de huid.

– Phenoxyethanol: Zeer giftig en schadelijk voor de huid. Een vervanger voor parabenen. Er wordt 1% toegestaan maar je krijgt doordat het in zoveel producten zit, al snel teveel binnen. Deze stof veroorzaakt allergieën, vruchtbaarheidsproblemen en wordt zelfs in verband gebracht met kanker.

– Methylbenzylidene Camphor: Zit in zonnebrandcrèmes en dagcrèmes met SPF. Dit is onwijs slecht voor het koraal.

– Sodium lauryl/sodium Laureth (SLS/SLES): Dit is misschien wel het meest gevaarlijke ingrediënt in huid en lichaamsverzorging. Het is een (goedkoop) schuimmiddel, en wordt gebruikt in vrijwel alle schuimende cosmeticaproducten, zoals bodywash, douchegels, zeep, shampoo, tandpasta en ook in reinigers, toners en dag/nachtcrèmes. SLS/SLES is een agressieve reiniging die de huidbeschermlaag aantast. Wordt ook gebruikt voor garagevloeren. Wordt vaak vervuild met 1,4 Dioxaan (lees hier ook over bij PEG). En i.c.m. DEA, TEA of MEA is het carcinogeen.

– Methyl- Propyl- Butyl en Ethyl parabenen: (conserveermiddelen) Parabenen doden bacteriën en schimmels en zorgen dat de huidverzorgingsproducten langer houdbaar zijn. Helaas wordt dit snel opgenomen door het lichaam en eenmaal in het lichaam, blijft het actief. Parabenen worden zelfs bij autopsies teruggevonden in tumoren.
Parabenen staan bekend als Xeno-oestrogenen; stoffen met een oestrogeen-achtige werking die het hormoonbalans verstoren. Een verstoord hormoonbalans kan zelfs vruchtbaarheidsproblemen, acne of andere huidproblemen veroorzaken.

– Diethanolamine (DEA): DEA kan in combinatie met andere ingrediënten, carcinogeen zijn, omdat er een stofje(NDEA) wordt ontwikkeld. NDEA gaat makkelijk door de huid heen en wordt in verband gebracht met maag- blaas lever en slokdarmkanker. Omdat wij als consument niet weten of een product NDEA bevat, adviseer ik om dit ingrediënt helemaal te vermijden. Just to be sure & het doet tenslotte niets goeds voor je huid. Er zijn verschillende benamingen voor ingrediënten die je hiervoor wilt ontwijken: Linoleamide, Oleamide, Lauramide Cocamide, Lauryl Sulftate– Diethanolamine (DEA)

– Monoethanolamine (MEA): Wordt net als DEA gebruikt als schuimmiddel. Het verstoort de hormoonhuishouding en is carcinogeen.

– Triethanolamine (TEA): Een emulgator die meestal wordt gebruikt in make-up. Dit is ook het stofje waar de meeste vrouwen op reageren als ze (oog)make-up aanbrengen. Het is giftig en veroorzaakt irritatie.

– Parfum: Droogt de huid uit, zorgt voor een snellere veroudering. Let op, sommige producten bevatten wel parfum maar de parfum is op basis van etherische oliën. Deze zijn niet schadelijk zolang ze in de juiste doseringen worden toegepast.

– Imidazolidinyl Urea of Diazolidinyl Urea: Boven de 10 graden komt er een stofje (formaldehyde) vrij wat vervolgens de slijmvliezen irriteert en carcinogeen is.Heeft invloed op je immuunsysteem en kan zorgen voor allergieën, chronische vermoeidheid, migraine, duizeligheid, slapeloosheid.

– Aluminium: Vaak in deodorant verwerkt. Wordt in verband gebracht met borstkanker, alzheimer, en migraine.

– Ftalaten: Weekmaker, zit vaak in shampoo’s en nagellak. Hormoon verstorend.

– Triclosan: Bacteriedodend (ook de goede), en is een enorme trigger voor irritatie en eczeem. Het zorgt voor ontstekingen in de dikke darm maar ook voor het stimuleren van Hooikoorts. Helaas is deze niet (altijd) te vermijden omdat het zelfs in kleine hoeveelheden in kraanwater zit.

 

Zoals je ziet is het een hele lijst moeilijke woorden, met misschien wel termen die je niets zeggen. Begrijpelijk, het was destijds voor mij ook een enorme zoektocht. Al helemaal toen ik merkte dat het in onwijs veel producten verwerkt zit (zelfs in kinder en babyproducten!). Mij is altijd geleerd dat kennis die je wel hebt maar niet toepast, een belast is. Dus ik kon niet anders dan hier iets mee doen, voor m’n klanten maar ook zeker voor de gezondheid van mij en m’n gezin. In het begin kan het daarom wel een flink uitzoek werk zijn, welk product & merk bij je past en ook hoe het voor je werkt. Dat is precies de reden dat ik deze webshop ben gestart. Ik miste destijds één vaste plek waar ik zorgeloos al mijn producten kon kopen.
Op naar het leukere werk. Ik adviseer dit lijstje te printen en al je producten na te lopen. Wanneer het 1 van deze ingrediënten bevat, moet je voor jezelf goed nagaan of je dit nog wilt gebruiken, en hoe belangrijk het voor je is. In het begin kan het nog erg zoeken zijn naar vervanging voor je producten, en het hoeft ook zeker niet allemaal tegelijk. Kijk eerst naar de producten die de aller slechtste ingrediënten bevatten, en of je deze producten dagelijks gebruikt. Doe het stap voor stap. En geniet vooral van dit proces, je lichaam & huid zal je dankbaar zijn!